Početak > Arch linux, Programi > Shutter – screenshot program

Shutter – screenshot program

Shutter je screenshot program. Za razliku od drugih programa ove vrste Shutter se odlikuje jednim delom dodadtnih opcija koje slicni programi nemaju. Ovako napravljen program odstupa od Unix filozofije o pravljenju programa koji radi jednu stvar i radi je dobro. Kod Shuttera vazi da on radi vise stvari i radi ih dobro.

Ja sam testirao verziju 0.70.2.  Graficki user interfejs je jednostavan i prilicno lak za koriscenje. Shutter radi sa tabovima. Svaki nacinjeni screenshot otvorice se u novom tabu.
Pod tabom Session nalaze se thumbnejlovi svih snimljenih screenshotova za vreme rada.
Meni Selection omogucava promenu velicine zumiranog polja prilikom uzimanja screenshota dela ekrana,  sto je zgodno ukoliko ivica fotografije mora da bude na tacno odredjenom mestu.

Pritiskom na Full screen hvata se ceo desktop i sve na njemu. Podmeni ove opcije omogucava hvatanje virtuelnih desktopova ukoliko ih ima.
Window opcija je vrlo napredna i omogucava snimanje screenshotova svakog od prozora koji su otvoreni u aktivnom workspace-u. Tu se podrazumeva conky kao poseban prozor i paneli. Nije potrebno raditi snimanje dela ekrana da bi se snimio recimo conky.
Dodatak na sve ovo je mogucnost manipulacije screenshotovima iz samog programa.
Ispod menija Screenshot krije se opcija Edit koja otvara uhvaceni screenshot u novom prozoru sa alatom za jednostavno editovanje. U ovoj verziji programa je moguce dodati tekst, linije slobodnom rukom ili prave linije, oblike kao krug i pravougaonik. Sve dodato se tretira kao objekat koji je uvek moguce obeleziti i obrisati ako nismo zadovoljni promenom.
Tu se nalazi i alatka Censor koja zapravo brise deo slike koji ne zelimo da se vidi. Naravno i promenu nacinjenu Censor opcijom je moguce obrisati Gumicom i sliku vratiti u predjasnje stanje.
Jos jedna od prednosti Shuttera je jedan broj ugradjenih plugina za manipulaciju fotografijom. Izmedju ostalog tu je opcija prebacivanja slike u Pdf, greyscale, zamena svakog pixela komplementarnom bojom , podesavanjem ivica kao i promena velicine slike.
Za kraj, program ima opciju Upload/export koja omogucava direktan upload na nekoliko web strana. Izmedju ostalih tu je i Iimageshack.us. Shutter koristi i ftp za upload kao sto je moguce sliku prebaciti u neki drugi direktorijum na lokalnoj masini.

Shutter moze da sacuva screenshot u .png, .jpg i .bmp formatu. Shutter ostaje aktivan i uvek pri ruci u notification delu panela i odatle se mora ugasiti na Quit.

Shutter u akciji – video

Advertisements
Kategorije:Arch linux, Programi
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: