Početak > Instalacije, Problemi > Preseljenje u Nemacku, pardon Srbiju, Nemacku, Srbiju…?

Preseljenje u Nemacku, pardon Srbiju, Nemacku, Srbiju…?

Ljudi u Srbiji cesto pogresno misle kako u inostranstvu sve lepo funkcionise, kako je njihova tehnologija daleko od nase, internet veze siroke kao Dunav…. Evo sta se meni sve izdesavalo prilikom preseljenja za Nemacku.
Preselili smo se u Keln. Odmah po dolasku smo se raspitali o internetu i telefonu i odabrali smo lokalnog provajdera NetCologne. Trenutno nudi adsl 18/1 sa skorom verovatnocom nadgradnje na 54 i kasnije 100 Mbit/s.
Receno nam je da im je potrebno oko 2 nedelje da nam uvedu internet i telefon. Vrlo vazna informacija je ta da je ovde nemacki Telekom vlasnik svih telefonskih linija i da se to prebacivanje mora uraditi u saradnji sa njima. Prethodni vlasnici stana su imali nekog treceg adsl provajdera.
Nakon nedelju dana mi stigne poruka da dodjem po ruter i ostale prikljucke u neku od poslovnica NetColgne i da ce tehnicar Telekoma doci odredjenog dana da nas spoji. Super. Uzmem ruter i odredjenog dana cekam tehnicara. On zvoni na interfon ali posto je ovaj bio pokvaren mogao sam samo da mu otvorim vrata, ne i da pricam. Naravno odmah se spustim pet spratova da susretnem coveka, kad njega nema. Zapalio vec i ostavio ceduljicu da je bio i da zakazemo ponovo termin!
Zovem NetCologne i kazem im sta je bilo. Naravno cekao sam najmanje pola sata i tri puta sam zvao dok me nisu spojili sa nekim ko prica engleski. Objasnim problem i covek kaze da ce zakazati novi termin za sledecu nedelju izmedju 8 -12.
Dogovorenog dana ostanem kod kuce i cekam, cekam i niko se ne pojavljuje. Oko 15h resim da zovem samo da bih dosao do nekoga ko ne govori engleski, nece ni da pokusa i koji me moli da nadjem nekog prijatelja koji govori nemacki i da se onda javim. Skoro 20 minuta je trajao moj pokusaj ubedjivanja da covek pokusa na engleskim. Nista nije vredelo. Onda nadjem drugaricu koja prica nemacki , ona ih nazove, isprica sta je bilo na sta joj oni odgovore da su iz Telekom dobili informaciju da je sve u redu i da ce NetCologne da proveri da li imam vezu pa ce javiti meni za 15 minuta. Dva dana kasnije (najduzih 15 minuta) ih zovem opet i posle nekoliko pokusaja dobijam nekoga ko prica engleski. Objasnjavam problem. Ta osoba mi saopstava da je sa njihove strane sve u redu i pitaju me da li sam dobro povezao ruter i kompjutere. Ja im objasnjavam da ne moze da bude u redu kada tenicar Telekoma nije dosao i nije uradio sta treba da uradi. Sa druge strane cujem da oni imaju info da je on bio i da ce poslati svog tehnicara za par dana da proveri stvar.
Nakon par dana dolazi tehnicar NetCologne koji odmah po odlasku konstatuje da Telekom nije uradio sta treba! Ja sam tu vec spreman da coveka bacim sa terase ali se suzdrzavam. On me smiruje i objasnjava da ce on sada hitno, iz kola, preko svog laptopa da zakaze za sutra, subotu, dolazak tehnicara Telekoma. Subota? Da, nema problema, ovde se radi subotom. Ok. Usput tehnicar konstatuje da mi nisu dali sve bitno od hardvera sto mi je potrebno da bih se uspesno prikljucio na net, te donosi potrebnu opremu iz kola.
Sutra opet cekanje od 8 ujutro. Negde oko 14 h zovem NetCologne i pitam sta je bilo sa obecanim tehnicarom. Naravno tek posle par poziva sam dobio nekoga ko prica engleski. Sa druge strane mi se javlja neka zena i prilicno uplasena teskim recima kojima sam je zasuo i mojim verovatno vrlo ljutim tonom, moli me da sacekam i da ce da me nazove njen sef. Nakon par minuta javlja se sef. Moli me za izvinjenje , kaze da je Telekom otkazao posetu i da ce on odmah da zakaze nov termin. U toku razgovora otkrivam da je njima javljeno da niko nece doci vec u 8 ujutro ali da to nije meni javljeno zato sto je zena koja bila dezurna i trebala da nazove nesigurna sa engleskim!!! Tu gubum razum i u daljem razgovoru se pominju reci idiot, fuck, fucking, bastards… Sef se samo slaze i izvinjava se. Dobijam 30 evra kredita za pretpljenu dusevnu bol. Zakazujemo novi termin za tehnicara Telekoma.
Pola deste ujutro, zakazanog dana, zvoni interfon. Dolazi tehnicar Telekoma zvizducuci, ubada merne instrumente u steker za telefon, odlazi do podruma , vraca se za dva minuta i kaze: Evo izvolte , sve je namesteno. Palim telefon. Radi. Palim kompjutere, sve radi. Izlazim na internet.
Od trenutka kada sam kupio paket do trenutka kada sam mogao da ga koristim proslo je malo vise od mesec dana!
Nedelju dana nakon dobijanja interneta zovu me iz NetCologne da provere da li sve radi i da li mogu da moj problem stave pod „Reseno“. Objasnjavam im da ne razumem sta zele jer ne govorim nemacki…
😉

Ps. Svi telefonski razgovori su obavljani preko mobilnog tako da sada cekam racun.
Pps. Drugarica koju sam zamolio da ih kontaktira se u medjuvremenu preselila i uzela je takodje NetCologne. Do sada je vec tri dana sedela kod kuce bezuspesno cekajuci da dodje onaj ko treba da joj aktivira vezu.

Kategorije:Instalacije, Problemi
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Postavi komentar